UKK

Usein Kysytyt Kysymykset:

K: Miten järjestän näyttävän ilotulituksen?

V: Ilotulitus rakennetaan tyypillisesti siten, että näytös kasvaa ja voimistuu loppua kohti ja ilotulituksen lopussa ammutaan niin sanottu finaali eli loppuhuipennus. Pidemmissä ilotulituksissa tempoakin voi muutella siten, että välillä on rauhallisempia osuuksia ja välillä nopeampaa tykitystä. Monet padat on rakennettu siten, että aluksi ammutaan rauhallisesti yksittäisiä efektejä, loppua kohti vauhti kiihtyy ja lopuksi ammutaan useita efektejä yhtäaikaa taivaalle.

Esimerkki 139 euron tulituksesta!
Ilotulitus alkaa sillä, että ensin sytytetään maasta ylöspäin suihkuavat kullanväriset suihkut. 2kpl Golden Fountain suihku

Heti suihkujen sytytyksen jälkeen sytytetään isot roomalaiset. 2 kpl Color Brocade -roomalainen

Nyt roomalaiset ampuvat yksittäisiä brocade-efektejä taivaalla, kun suihkut valaisevat ympäristön.

Roomalaisten jälkeen ammuttaan pieni, mutta näyttävä Little Beast -pata. Näitä voi ampua vaikka useammankin. Hinta/laatu -suhde on kohdallaan!

Ennen loppuhuipennusta ammutaan hieman vaihtelua tuovia “pyrstöllisiä/hännällisiä” efektejä Samuraj-padasta.

Ja loppuhuipennukseksi ammutaan jokin isompi pata. Loppuhuipennuksen tarkoitus on olla niin näyttävä, että yleisö ei enää jää muuta kaipaamaan! Tässä esimerkissä otettiin niin sanottu viuka-pata – Diamond , joka sananmukaisesti levittää efektit viuhkaan taivaalle täyttäen sen väreillä ja räiskeellä!

Ei muuta kuin suunnittelemaan! HUOM: Varmista, ettet häviä naapurille näyttävyydessä 😉

K: Milloin ilotulitteita saa ampua?

V: Ilotulitteita saa ampua ilman erillistä lupaa uutena vuotena 31.12. 18:00 – 1.1. 02:00. Ilotulitteita voidaan ampua myös muulloinkin, mutta tällöin ilotulitteiden ampumiseen tulee hakea lupa pelastusviranomaiselta. Pelastusviranomainen voi myöntää ilotuliteluvan perustellusta syystä esimerkiksi syntymäpäiville, hääjuhlaan yms. Ilotulitteiden ampumislupa –hakemus tulee toimittaa pelastusviranomaiselle yleensä vähintään 7 vuorokautta ennen ilotulitteiden ampumisajankohtaa. Tässä käsittelyajassa on alueellisia eroja. Ota siis yhteyttä alueesi pelastusviranomaiseen riittävän aikaisessa vaiheessa. Lähtökohtaisesti pelastusviranomainen myöntää luvan, jos ilotulitteita voidaan ampua turvallisesti. Lupa-anomus käsitellään tapauskohtaisesti. Venetsialaisissa pelastuslaitokset usein antavat yleisen luvan ilotulitteiden käyttöön. Kannattaa siis seurata oman alueesi pelastusviranomaisten tiedotteita. Luvassa voidaan asettaa myös ehtoja/rajoituksia ilotulitteiden käytölle.

K: Missä ilotulitteita saa säilyttää?

V: Ilotulitteita saa säilyttää samassa asuinhuoneistossa enintään viisi kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana pitää olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan pitää olla kuiva, eikä se saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä,
eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä. Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita on esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa. Vuodenvaihteesta käyttämättä jääneet ilotulitteet voit säilyttää näin, jolloin ne eivät mene pilalle. Ilotulitteille ei ole määrätty ”parasta ennen” -päivää. (https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/rajahteet-ilotulitteet-patruunat-ja-ruuti viitattu:25.11.2019)

K: Voiko ilotulitteita ostaa muulloin kuin uutena vuotena?

V: Ilotulitteita saa ostaa ympäri vuoden. Ilotulitteita emme saa luovuttaa asiakkaalle 1.12 – 26.12 ellei hänellä ole pelastusviranomaisen erillistä lupaa niiden käyttöön (katso edellä). Verkkokaupasta 1.12. – 26.12 välisenä aikana ostetut tuotteet luovutetaan luovutuspisteistä 27.12. alkaen. Huomaathan toimitusaikataulut!

K: Voinko tilata ilotulitteet suoraan kotiosoitteeseen?

V: Tällä hetkellä emme toimita tuotteita suoraan asiakkaalle kotiin kahdesta syystä; Suomessa posti ei kuljeta ilotulitteita ja vaarallisten aineitten rahtina hinta nousee liikaa. Toiseksi ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaalle tai päihtyneelle henkilölle. Luovutuspisteiden kautta luovutettaessa voidaan esimerkiksi asiakkaan ikä tarkistaa tuotteiden noudon yhteydessä.

K: Missä ilotulitteita saa käyttää?

V: Ammuntapaikka pitää valita niin, että annettuja turvallisuusohjeita voidaan noudattaa. Ohjeet on painettu ilotulitteisiin ja pakkauksiin. Ohjeissa on kerrottu tuotteen turvaetäisyydet sekä käyttöön liittyvät muut ohjeet. Viranomaiset voivat rajoittaa ilotulitteiden käytön tietyillä alueilla kuten esimerkiksi taajamissa ja kaupunkien keskustoissa.

K: Mitä tehdään toimimattomalle tai vialliselle tuotteelle?

V: Jos ilotulitetta on yritetty sytyttää eikä se ole toiminut, ei ilotulitetta saa käsitellä eikä palauttaa lähimpään tuntiin. Viallinen tuote tulee palauttaa samaan nouto/myyntipisteeseen, mistä se on noudettu/ostettu.